Szał gotowania
Program Operacyjny Współpracy Transgranicznej Polska (Województwo Lubuskie – Brandenburgia) 2007 - 2013 Fundusz Małych Projektów i Projekty Sieciowe Euroregion „Sprewa-Nysa-Bóbr”
|
|
Tytuł projektu
|
„SZAŁ GOTOWANIA” |
Wnioskodawca
|
Zespół Szkół Ekologicznych im. Unii Europejskiej Zielona Góra
|
Partner projektu
|
HUMBOLDT-GYMNASIUM COTTBUS
|
Wartość dofinansowania
|
7.054,15 |
Okres realizacji
|
22.04.2013 - 28.06.2013 |
Opis projektu
|
Punkt kulminacyjny projektu „SZAŁ GOTOWANIA” został przeprowadzony w dniach od 21 do 24 maja 2013 roku w Zespole Szkół Ekologicznych i był skierowany do młodzieży gimnazjalnej w wieku od 13 do 15 lat. W projekcie uczestniczyli uczniowie, których pasją jest nauka gotowania i rozwijania umiejętności w tej dziedzinie życia. Polsko-niemiecka młodzież codziennie uczestniczyła w zajęciach szkolnych oraz w warsztatach, które odbywały się w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Ustawicznego (ZSiPKZ) w Zielonej Górze. Młodzież niemiecka została zakwaterowana w domach polskich uczniów, gdzie w gronie rodzinnym swoich polskich rówieśników z ławy szkolnej spożywali posiłki i spędzali wolny czas. Miało to na celu poznanie kultury, obyczajów naszego kraju jak również rozwijanie sprawności językowych. Głównym punktem programu były 3 godzinne warsztaty kulinarne poprowadzone w trzech grupach mieszanych: gastronomia (przygotowywanie posiłków i napoi), carving (obróbka warzyw i owoców) oraz savoir-vivre (zachowanie przy stole itp.). Każda z grup przygotowywała każdego dnia danie główne oraz deser. Zajęcia poprowadzili wykwalifikowani nauczyciele z ZSiPKZ. Codziennie po zakończeniu warsztatów siadano wspólnie do stołu w stołówce szkolnej, aby zjeść przygotowane w trakcie zajęć posiłki, dyskutując, słuchając muzyki i popijając owocowo-warzywne cocktaile - również przygotowywane przez młodzież. W międzyczasie zbieraliśmy doświadczenia językowe z danego dnia w formie zestawienia słownictwa. Po zakończeniu punktu kulminacyjnego projektu została wykonana promocyjna antyrama z materiałem wizualnym zawierającym opisy działań projektowych oraz wydana polsko-niemiecka publikacja ze zdjęciami opisująca przebieg wszystkich działań podczas warsztatów oraz przepisy przyrządzanych potraw. Udział młodzieży w warsztatach był okazją do zdobywania nowych doświadczeń bez względu na poziom kulinarnego zaawansowania i wiek. Przestronna i profesjonalnie wyposażona kuchnia warsztatowa, w której odbyły się zajęcia oraz fachowe porady ekspertów i przyjazna atmosfera u każdego rozbudziła apetyt na gotowanie. Tego typu warsztaty to nie tylko dobra zabawa w gronie rówieśników, ale także sposób poznawania świata, innych kultur, nabieranie dobrych nawyków żywieniowych, uczenie się dbałości o to, co jemy i - jak jemy. |