euroregion.gif
paź

Stanowisko dotyczące utworzenia "ODERREGION"

autor: Izabela Pantkowska

Stanowisko dotyczące utworzenia „ODERREGION” podjęte podczas XXVII Konferencji Stowarzyszenia Gmin RP Euroregion „Sprewa-Nysa-Bóbr”

Wyrażamy swoje zaniepokojenie planami utworzenia „ODERREGION” z centrami w Berlinie i Poznaniu.

Wieloletnia działalność polsko-niemieckich euroregionów, wyraźnie pokazała, jak ważna jest współpraca pomiędzy przygranicznymi województwami RP, a wschodnimi landami RFN. Ogromna liczba zrealizowanych wspólnych projektów, zbliżenie i poznanie mieszkańców pogranicza, przełamywanie stereotypów i uprzedzeń oraz trwałe więzi łączące partnerskie gminy, powiaty oraz inne podmioty potwierdzają sensowność i celowość tego typu działań.

Koncepcja „ODERREGION”, a tym samym próba powiększenia obszaru przygranicznego o Berlin i województwo wielkopolskie z stolicą w Poznaniu, stanowi bardzo realne zagrożenie dla kluczowych problemów transgranicznych podejmowanych przez polsko- niemieckie euroregiony, a w konsekwencji ich marginalizację oraz alokację i tak już w dniu dzisiejszym niewystarczających funduszy pomocowych UE na znacznie większy obszar nie mający nic wspólnego z pograniczem.

Traktowanie pomostowe pogranicza polsko- niemieckiego faktycznego pogranicza przez duże ośrodki, jakimi są Poznań i Berlin jest realnym niebezpieczeństwem na dalsze peryferyjne traktowanie tych obszarów, zarówno ze strony Polski jak i Niemiec. Ta marginalizacja potęguje zjawisko lekceważenia tego obszaru przez poważne podmioty gospodarcze oraz braku perspektyw rozwojowych dla młodego pokolenia.

Dlatego członkowie Stowarzyszenia krytycznie odnoszą się do idei powstania „ODERREGION” i przez to sztucznego i niespójnego z założeniami UE powiększenia obszaru przygranicznego o dwa, bardzo duże ośrodki miejskie, których wzajemne relacje ze względu na znaczną odległość od siebie, nie mają charakteru transgranicznego, a są jedynie próbą znalezienia źródeł na finansowanie licznych metropolitarnych inwestycji.

Konferencja Euroregionu stoi na stanowisku, aby środki europejskie w ramach Celu 3 „Europejska Współpraca Terytorialna” a w szczególności „Transgraniczna”, przeznaczone były, zgodnie z założeniami, na wspieranie kontaktów i poprawę wzajemnych relacji na terenach przygranicznych, w obszarach funkcjonujących euroregionów.